3,5 miljard euro besparen door isolatie
Betere isolatie kan de Europese industrie jaarlijks €3,5 mrd aan energiekosten besparen. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot kan met 4 procent verminderd worden.Dit blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport “Climate Protection With Rapid Payback” van onderzoeksbureau Ecofys dat volgende week uitgebracht wordt. Het besparingspotentieel dat kosteneffectief gerealiseerd kan worden komt uit op 620 petajoule (PJ). Dat staat gelijk aan 36 miljoen ton CO2-uitstoot.
Men is zich niet bewust van industriële isolatie
Andreas Gurtler, directeur van de Europese Stichting van Industrieel Isolatie die het onderzoek leidt, zegt: “Men is zich niet bewust van het energiebesparingspotentieel van industriële isolatie en dat verbaasde ons.” Hij voegt toe: “Om van dit economisch potentieel te kunnen profiteren, gecombineerd met de energie- en CO2-besparing, is er een enorme toewijding nodig om artikel acht van het Energy Efficiency Directive te implementeren.”
Economisch voordeel
De studie van Ecofys schat de initiële investeringskosten van isolatie op industriële oppervlaktes en de reparatie daarvan op ongeveer € 900 mln. De terugverdientijd van het gros van deze investering is kleiner dan een jaar en voor sommige maatregelen zelfs een paar maanden.
Ongeveer 10 procent van Europa’s fabrieken en hallen is onvoldoende bedekt, of bedekt met slechte en beschadigde isolatie. Door dit soort hotspots aan te pakken is het mogelijk het industriële energieverbruik met 3 procent terug te schroeven.
“Als wij het hebben over isolatie dan denken mensen toch gauw aan gebouwen en koelkasten. Maar veel hitte gaat verloren bij industriële processen, omdat pijpleidingen en andere apparatuur helemaal niet of onvoldoende geïsoleerd zijn, ” aldus Kornelis Blok, director of Science bij Ecofys en tevens hoogleraar Hernieuwbare Energie aan de Universiteit Utrecht.
Blok stelt dat het verbeteren van isolatie economisch verantwoord is. “Laten wij het bekijken vanuit het energiebesparingsperspectief: een hogere isolatiegraad, een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van het origineel – dat wordt alleen al gerechtvaardigd op basis van een kosten-baten analyse.”