Betere isolatie? Profiteer nog even van het verlaagd btw tarief!

Een goede isolatie van de woning kan er voor zorgen dat er geen vocht meer in de woning kan binnendringen, hierdoor kan zowel vocht en schimmelvorming voorkomen worden. Ook zorgt een goede isolatie ervoor dat de warmte beter binnen blijft, waardoor het kwaliteit van het wonen verbeterd wordt. Door een goede isolatie kan er bespaard worden op de stookkosten. Daarnaast zorgt dit ook voor minder CO2-uitstoot.

Verlaagd BTW tarief

Op 13 februari 2013 werd er een regeling getroffen, waarbij huiseigenaren vanaf 1 maart 2013 gebruik kunnen maken van een verlaagd btw tarief voor het verbouwen en renoveren van de woning. Het btw tarief van 21% werd vanaf 1 maart 2013 verlaagd naar 6%. Het verlaagde tarief zou oorspronkelijk slechts één jaar gelden, maar is inmiddels al voor de tweede keer verlengd. Hierdoor heeft men nog tot 1 juli 2015 de kans om van het verlaagd btw tarief gebruik te maken. Het verlaagd btw tarief geldt slechts voor de kosten van de werkzaamheden en niet voor materiaalgebruik bij deze werkzaamheden:

 

 • Renoveren en herstellen
 • Verbouwen
 • Isoleren
 • Schilderwerk
 • Stukadoor
 • Behangen
 • Schoonmaken

 

Verlaagd btw tarief bij isoleren van de woning

Wil je de woning beter isoleren met het doel om de woning energiezuiniger te maken? Dan zullen de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan daken, muren en vloeren onder het 6% tarief vallen. Let op! Het verlaagde btw tarief voor isoleren geldt niet alleen tot 1 juli 2015, maar is ook daarna nog geldig. Het verlaagde btw tarief geldt niet voor nieuwbouw woningen, de woning moet minimaal twee jaar bewoond zijn geweest, waarbij gemeten wordt vanaf de eerste dag van het bewonen van de woning. Voorbeelden van isolatiematerialen die hieronder vallen zijn:

 

 • Steenwol
 • Piepschuim
 • Glaswol
 • Glas*

*Onder glas wordt speciaal isolatieglas verstaan. Isolatieglas wordt sinds 1 januari 2014 ook als isolatiemateriaal beschouwd.

Zaken die niet als isolatiemateriaal gelden zijn bijvoorbeeld deuren, kozijnen en riet.

21% btw voor materiaalkosten

Voor 1 januari 2014 behoorden de materiaalkosten ook onder het 6% tarief indien de waarde van de materialen 50% of minder was van het totaalbedrag van het isoleren van de woning. Vanaf 1 januari geldt voor alle (isolatie) materialen het 21% btw tarief.

 

Andere verbouwingswerkzaamheden

Schakel je een bouwbedrijf in om naast de isolatie ook andere werkzaamheden te verrichten zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een goed geïsoleerde dakkapel? Dan kun je tot 1 juli gebruik maken van het verlaagde btw tarief voor zowel isolatie als andere verbouwingswerkzaamheden. Wanneer je na 1 juli andere werkzaamheden aan de woning laat verrichten, zoals bijvoorbeeld het sloopwerk voorafgaand het isoleren of het installeren van zonwering, dan zal hierover wel een tarief van 21% gelden. Een bouwbedrijf zoals Cloin Totaalbouw zal bij het maken van een offerte na 1 juli dus verschillende btw tarieven moeten berekenen wanneer er isolatiewerkzaamheden en verbouwingswerkzaamheden gecombineerd worden.