Wat moet je weten over het regelen van subsidie voor isolatie?

Het isoleren van een woning is voor alle partijen gunstig. Het is beter voor het milieu, het spaart energiekosten uit en het leefcomfort wordt verhoogd. Overheden en andere instanties geven daarom regelmatig subsidieregelingen uit om het isoleren van een woning nog aantrekkelijker te maken. Zo heeft Milieu Centraal bijvoorbeeld berekend dat een btw korting voor een eengezinswoning wel zo’n 1.300 euro kan besparen. Waarvoor worden subsidies eigenlijk uitgegeven? En is er verschil in landelijke en provinciale subsidies? Lees hier verder en ontdek de antwoorden op deze en meer vragen.

Wat voor soort subsidies zijn er?

Het isoleren van een woning kan op veel verschillende manieren. Zo kan er dubbel glas worden gezet om de wind en kou buiten en de warmte binnen te houden. Het is ook mogelijk om het dak beter te laten isoleren en hiervoor een subsidie aan te vragen. Groene daken zijn erg aantrekkelijk, omdat er door middel van verschillende lagen kouverlies en wateroverlast wordt tegengegaan en er meer groen in de stad zichtbaar is. Het laten zetten van spouwmuren is een andere manier om subsidie aan te vragen voor een betere isolatie. Hiernaast kunnen gevels en vloeren worden geïsoleerd en worden er regelmatig subsidies gegeven voor warmte terug winning. Deze en meer isolatie manieren komen regelmatig in aanmerking voor een subsidie.

 

Landelijk of provinciaal?

Op landelijk niveau worden een aantal subsidiemogelijkheden gegeven voor het isoleren van een woning. Wanneer u bijvoorbeeld een advies wilt aanvragen over isolatiemogelijkheden, dan is het mogelijk hier subsidie voor aan te vragen. Zo heeft u in één keer een goed overzicht van de opties die er zijn. Hiernaast is de btw verlaagt van 19% naar 6% voor de werkzaamheden rondom isolatie. Deze regeling maakt het goedkoper en aantrekkelijker om te isoleren. Het is ook mogelijk om een energiebesparingskrediet aan te vragen waarmee geld kan worden geleend voor de benodigde werkzaamheden. Tot slot is het landelijk bepaald dat er een subsidie wordt uitgegeven wanneer u een labelsprong maakt, wat betekent dat u een zuiniger label krijgt voor uw woning. Op provinciaal gebied zijn er per regio verschillende subsidiemogelijkheden aan te vragen die alleen daar gelden. Dit wordt zo geregeld vanwege de unieke vraagstukken die er in elke provincie op kunnen komen. Het werkt het beste om per woongebied te onderzoeken welke regelingen daar specifiek voor gelden.

Landelijk wonen

Veel subsidies kunnen zowel voor stedelijke als landelijke woningen gelden. Een mooi voorbeeld van hoe landelijk wonen eruit kan zien is in dit artikel te lezen van Wonenwonen.nl. Er zijn bijvoorbeeld voor monumentale panden vaak aparte subsidies te verkrijgen wanneer de isolatie wordt verbeterd. Dit hangt af van de locatie van het pand, het beleid en de leeftijd.