Badkamerisolatie: wat houdt het in?

Een goede isolatie van een woning is haast een vereiste voor iedereen die comfortabel wilt leven. Ten slotte leidt het goed isoleren van een huis tot meerdere voordelen. Niet alleen ga je de kou in huis tegen, óók heb je te maken met lagere stookkosten én draag je bij aan een gezonder en duurzamer milieu. Isoleren kan op meerdere manieren, waaronder via de badkamer. Méér informatie over dit onderwerp? Lees dan verder!

 

Isolatie: wat houdt het in?

Het isoleren van een woning is een bezigheid die op veel verschillende manieren kan worden uitgevoerd. Allen dienen ze één en hetzelfde doel: een hoger wooncomfort. Wanneer een woning goed is geïsoleerd hoef je minder te stoken. Dat leidt tot voordelen voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee.

 

Enkele voorbeelden van isolatie:

Spouwmuurisolatie

Tussen de binnen- en de buitenmuur vinden we een zeer smalle ruimte waar niemand kan en niemand wil komen. De spouwmuur, zoals we de ruimte noemen, komt veel voor bij oude huizen en is eigenlijk het speelterrein voor muizen en tocht. Redenen genoeg om de muur te laten dichten, lijkt ons.

Dubbel glas

Een heel andere manier van isoleren is door middel van dubbel glas, waarbij er niet een, maar twee glasplaten worden aangebracht. Dat zorgt weer voor een behoud van temperatuur én een beter energielabel voor de woning in kwestie.

Vloer- en bodemisolatie

Vaak last van koude voeten? Tip: laat de bodem isoleren door bodem- en vloerisolatie toe te passen. Door een extra isolatielaag aan te brengen op de onderkant van de vloer zorg je niet alleen voor warme voetjes, maar ook voor een besparing op de energierekening.

 

Wat houdt badkamerisolatie in?

Dan is nog de isolatie van de badkamer, een niet te onderschatten wijze van isolatie die niet heel vaak tegen komt, maar die absoluut de moeite waard is. Ten slotte gebruik je de badkamer dagelijks: hier vindt groot energieverbruik plaats.

Allereerst zijn er zelfstandige regels te treffen die energie besparen. We noemen een douchetijd van maximaal vijf minuten. We noemen ook de aanschaf van een waterbesparende douchekop. Kijk eens op www.All-Aqua.nl en ontdek zelf welke opties er voorhanden zijn. Heb je geen zin om dit soort huisregels in te stellen? Dan zijn er isolatiemogelijkheden specifiek voor de badkamer die de kosten van het gebruik ervan relatief laag houden.

Een goed voorbeeld is het isoleren van de badkuip. Wanneer het bad wordt geïsoleerd blijft het water veel langer warm dan normaal. Dit kan op verschillende manieren en met uiteenlopend materiaal, variërend van thermokussens tot glaswol. Beschik je over een badkamer die sowieso moeilijk warmte vasthoudt? Dan is het wellicht een optie om de gehele badkamer te laten isoleren.