Borne vraagt hulp voor duurzame energie

In navolging van de vele projecten die er al zijn wil ook het kleine Borne zich mengen in de strijd voor duurzame energie. Dat wil zeggen, ze roepen externe partijen op zich ermee te bemoeien. Het doel is een nul-energiewoning ontwerpen. Deze woningen zouden dan gebouwd worden in de wijk Bornsche Maten. Deze wijk moet het voorbeeld worden voor wonen in de toekomst.

Doel van het project

Het concept heet het “Wilde Wonen.” De gemeente roept architecten, aannemers en studenten op om met ontwerpen te komen voor nul-energiewoningen. Nul-energiewoningen betekent dat de huizen zelfvoorzienend zijn qua energiegebruik. Wanneer particulieren een woning in de nieuwe wijk willen laten bouwen kunnen ze zich laten inspireren door de nul-woningen. Een woning exact nabouwen kan ook.

Anders denken over duurzame energie

Het plan “Wilde Wonen,” wat er is voor particulieren die behoefte hebben aan weinig beperkingen op het punt van kavelgrootte en vormgeving van woningen heeft als doel om de wijk van huizen te voorzien die duurzaam zijn en technologisch vernieuwend zijn. De keuzes tot dusver zijn voornamelijk traditioneel geweest.

Voorbeeldfunctie

Door architecten nu al te laten nadenken over het wonen in het jaar 2020, krijgt de wijk een voorbeeldfunctie. De nul-energiewoningen die de architecten gaan ontwerpen zijn vrijstaande huizen, voorzien van zonnepanelen plus warmtepompen. Ook het gebruik van natuurlijke lichtval in de woning draagt bij aan een energiezuinig ontwerp, evenals de nieuwste vormen van isolatie.