Export Nederland energie-neutrale woningen

Met het energie-neutraal maken van oude woonhuizen loopt Nederland voorop. Een speciaal project genaamd: Near Zero Energy Renovation werd op Europees niveau in het leven geroepen. Het NeZeR-project is met steun vanuit de Europese Unie opgezet. Partners uit Nederland gaan met andere landen uit Europa een haalbaar doel opstellen.

Vertegenwoordiging

Nederland wordt vertegenwoordigd door verschillende gemeenten, een adviesbureau, een kennisorganisatie en een woningcorporatie. Hun kennis delen zij met corresponderende organisaties uit Roemenië, Spanje, Finland en Zweden. De Nederlandse energie-neutrale woningen fungeren als voorbeeld.

Ontwerpwedstrijden

Met ontwerpwedstrijden daagt het NeZeR-project deelnemers uit met slimme plannen voor de renovatie en verbouw naar energie-neutrale woningen. Naast alle deelnemende organisaties wordt ook naar de huurders zelf geluisterd. Zij mogen kiezen uit verschillende mogelijkheden met als eindresultaat een sociale huurwoning die zowel flexibel als duurzaam is.

Stilstaande energiemeter

In slechts vier maanden tijd worden deze huizen met de energierekening op nul opgeleverd. Nijmegen geniet al van zestien energie-neutrale woningen. In Utrecht zal aan de bouw van energie-neutrale woningen worden begonnen. Zoals het er nu naar uitziet, ontvangen de bewoners eind dit jaar de huissleutel.

Project Stroomversnelling streeft naar 111.000 energie-neutrale woningen in 2020. Zij coördineren de kostenbesparing en noodzakelijke vernieuwing in Nederland.
Het NeZeR-project komt in september voor een mini-symposium en een bijeenkomst naar Nederland. Tot 2017 zal het project doorlopen.