Geluidsisolatie
Bij het isoleren van een woning, denk je in eerste instantie vaak aan het beperken van het verlies van energie en warmte. Dat is een vrij logische gedachte omdat deze vormen van isolatie het meeste invloed hebben op de kosten achteraf. Ook wordt er bij het isoleren veelal rekening gehouden met vocht. Vochtige ruimtes zijn vrijwel altijd koude ruimtes. Een goede warmte isolatie kan hierbij ook bijdragen aan vermindering van vocht. Toch is het ook verstandig om bij het isoleren van een woning ook te letten op de geluidsisolatie.
Geluidsisolatie
Bij het isoleren op basis van geluid, moet de geluidsisolatie twee functies vervullen. De isolatie moet geluid buitenhouden en moet tevens ook geluid binnenhouden. Bij het buiten houden van geluid kun je denken aan lawaai van de straat, treinen, autosnelwegen of vliegtuigen. Wil je geluid binnen houden dan kun je denken aan geluid van de tv, kinderen, en harde muziek. Goede geluidsisolatie kan je nachtrust verbeteren en je privacy beschermen.
Massa
Geluid bestaat uit kleine trillingen. Bij het isoleren van geluid, is het verhogen van de massa van muren, daken en vloeren de eerste stap. Hoe groter de massa, hoe moeilijker het wordt voor deze trillingen om het oppervlak te doordringen. De trillingen kunnen minder makkelijk door dikke muren komen, waardoor het geluid dat binnendringt kan worden beperkt. Ondanks dat het verdikken van muren een goede eerste oplossing lijkt, is het natuurlijk onmogelijk om de muren oneindig te verdikken.
Spouwmuren
Een andere oplossing voor geluidsisolatie is het gebruik van een spouwmuur. Naast de normale muren wordt een tweede muur geplaatst, met een lege ruimte daartussen. De lege ruimte wordt met isolatiemateriaal opgevuld. Een deel van het geluid wordt door de eerste muur opgevangen en deels daarvan wordt weer aan het isolatiemateriaal doorgegeven. De laatste muur houdt vervolgens weer een groot deel van het geluid tegen, waardoor een goede geluidsisolatie ontstaat. Een spouwmuur kan erg efficiënt zijn, de mate van efficiënte is wel afhankelijk van de dikte van de muren en de gebruikte materialen voor zowel muren als isolatie.
Geluidsabsorberend materiaal
Geluidsisolatie kan ook met geluidsabsorberend materiaal gerealiseerd worden. Met geluidsabsorberend materiaal kun je denken aan zachte noppenbekleding die je bijvoorbeeld in een geluidstudio ziet. Wanneer het geluidsabsorberende materiaal zichtbaar in de woning is verwerkt is dit natuurlijk geen gezicht. Deze materialen kunnen ook goed worden weggewerkt. Geluidsabsorberend materiaal zorgt ervoor dat de trillingen van het geluid opgenomen worden en niet weerkaatst worden in de ruimte. Het gebruik van geluidsabsorberend materiaal wordt vaak gebruikt als een ruimte geheel geluiddicht gemaakt moet worden. Dit wordt vaak toegepast bij muzikanten die hun hobby of beroep graag thuis uitoefenen. Voor drummers worden er soms zelfs complete drumstudio’s in huis gebouwd, waarmee het geluid optimaal kan worden geïsoleerd. Op www.esmono.nl zie je voorbeelden van dergelijke drumstudio’s die speciaal worden gebouwd voor geluidsisolatie. Er zijn verschillende modellen, waarbij de drumstudio met de hoogste geluidsreductie is voorzien van dubbele wanden.