Hoe kan ik de kruipruimte isoleren?
Kruipruimte isoleren? Kies je dan voor grondisolatie of vloerisolatie? En is je ruimte wel geschikt om te isoleren? Lees hier de verschillen en aandachtspunten.
Dat kruipruimte-isolatie loont is duidelijk. Een huis zonder vorm van vloerisolatie trekt tot 15% van de warmte uit je woning. Je zult dus flink gaan besparen wanneer je je kruipruimte gaat isoleren. Daarnaast verhoogt isoleren ook je wooncomfort, omdat er meer warmte blijft hangen in je woonkamer.
Controleer je bouwjaar
De meeste huizen die na 1930 zijn gebouwd, hebben een kruipruimte. De staat van deze ruimtes verschilt, maar in de meeste kruipruimtes tref je geen isolatie aan. Vanaf 1982 werden kruipruimtes beter geïsoleerd, maar ook bij deze woningen is nog voldoende winst te behalen. Wanneer jouw isolatiemateriaal ruim dertig jaar oud is, is het verstandig om de kwaliteit eens te laten controleren. De kans is groot dat het loont om je kruipkelder opnieuw te laten isoleren.
Grondisolatie of vloerisolatie
Bij grondisolatie vul je de bodem van de kruipruimte met een schuimvorm, bijvoorbeeld isolatiechips. Deze chips hebben veel kwaliteiten. Ze zijn milieuvriendelijk, waterafstotend en goed bestand tegen schimmels. Ook blijven de chips drijven op water. Mocht je kruipkelder dus een laag grondwater bevatten, dan blijven de chips daarop drijven en hebben ze nog steeds een isolerende werking. Het nadeel van isolatiechips is dat ze minder goed isoleren dan bijvoorbeeld vloerisolatie.
Kruipruimtevloerisolatie breng je bovenin de kruipruimte aan. Dit in tegenstelling tot grondisolatie dat, zoals de naam al aangeeft, op de grond wordt aangebracht. Bij vloerisolatie spuit of plak je isolatie tegen de onderkant van de vloer van je woning. Dit kan bijvoorbeeld schuim zijn of reflecterende folie. Het isoleren is daarmee iets meer arbeidsintensief, maar ook van hogere kwaliteit.
Voorwaarden voor het isoleren
Voor het isoleren middels vloerisolatie heb je meer werkruimte nodig dan bij grondisolatie. Een specialist moet namelijk daadwerkelijk de kruipruimte in om het materiaal aan te brengen. Het advies is daarom om minimaal 50 centimeter ruimte te hebben in de kruipruimte. Het is mogelijk om bodemzand af te graven om zo meer ruimte te creëren. Dit moet je dan wel melden bij de gemeente. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat er geen puin of ander materiaal ligt. Laat daarom een specialist de kruipruimte controleren, voordat de isolatie wordt aangebracht.
Vrijblijvende kostenindicatie
Wil jij je kruipruimte laten isoleren en ben je benieuwd naar de kosten? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan bij Isolatie-team.