Hoe kan ik mijn vloer isoleren?

Tot wel 15% van de warme gaat verloren wanneer de vloer niet goed geïsoleerd is. Wanneer je je isolatie verbetert, scheelt dit dus flink op je energierekening. Als bonus zorg je er ook nog eens voor dat je vloer lekker warm blijft. Wat voor isolatie is het beste voor jouw vloer en hoe moet je dit aanpakken?

Isoleren van toegankelijke kruipruimte

Is jouw kruipruimte toegankelijk en minimaal 35 centimeter hoog? Dan heb je de keuze om je vloer te isoleren met harde of zachte isolatieplaten. Kies voor harde isolatieplaten als je veel ruimte hebt om je goed te bewegen. Ook is het belangrijk dat het oppervlakte waar het isolatiemateriaal op wordt geplaatst vlak is. Denk er bij het plaatsen om dat de platen nauwkeurig op elkaar aansluiten. Wanneer dit niet gebeurt isoleren ze namelijk niet goed.

Als je niet veel ruimte hebt om je te bewegen, kies je voor zachte isolatie. Deze isolatiesoort is flexibel, waardoor je het makkelijk aanbrengt en de niet-vlakke oppervlaktes goed worden geïsoleerd. Om de kieren weg te werken gebruik je isolatieschuim zoals PUR. Dit isolatieschuim is overigens ook geschikt om de gehele vloer mee te isoleren, maar is prijziger dan isolatieplaten.

Zorg dat het isolatiemateriaal niet nat wordt. Dan verliest het zijn isolerende werking. Breng een laag dampremmende folie aan over de isolatieplaten om dit te voorkomen.

Isoleren zonder kruipruimte

Als jouw huis niet over een kruipruimte beschikt, isoleer je de vloer vanaf de bovenkant. De isolatie is dan bevestigd aan de balken onder je vloer. Dit heeft wel als gevolg dat je vloer een aantal centimeter hoger wordt door de isolatie. Ook kan de isolatie niet worden aangelegd zonder dat de gehele vloer eruit moet.

Isoleren van niet toegankelijke kruipruimte

Heb je wel een kruipruimte maar is deze niet toegankelijk en wil je je vloer niet vanaf de bovenkant isoleren? Vul dan de kruipruimte op met een licht isolatiemateriaal. Isolatiechips en isolatieschelpen zijn hier geschikt voor. Ze hebben daarnaast ook een vochtwerende werking en zijn dus erg geschikt in vochtige kruipruimtes. Eventueel combineer je isolatiechips met andere vloerisolatie, bijvoorbeeld wanneer je vocht in de kruipruimte hebt en daarnaast ook met isolatieplaten wilt isoleren.

Wij geven je geheel vrijblijvend advies

Vraag je je na het lezen van dit artikel nog af hoe je jouw vloer het beste kan isoleren? Of wil je specialistische hulp bij het aanleggen van de isolatie? Neem dan vrijblijvend contact op via dit contactformulier. Ons isolatie-team staat voor je klaar.