Huis isoleren blijft voordelig

In 2009 werd het huis isoleren, renoveren of verbouwen aanzienlijk voordeliger doordat het btw-tarief hierover verlaagd werd van 21% naar 6%. Later kwam daar ook het plaatsen van dubbel glas bij. Oorspronkelijk zou dit tarief weer omhoog gaan op 1 juli 2015, maar het lage btw-tarief blijft onveranderd voor het verrichten van woningisolatie.

6% btw op huis isoleren

Een huis isoleren brengt de energiekosten en dus ook de milieuvervuiling flink omlaag. Ook voorkomt woningisolatie dat vocht de woning binnendringt, wat de kans op onder andere schimmelvorming vermindert. Daarom was de verlaging van het btw-tarief op renovatiewerkzaamheden een goede kans om ook de woningisolatie goed aan te pakken. Het verlaagde tarief was van toepassing op onder andere renoveren, herstellen, verbouwen, schilderen en stukadoor.

Hoewel dit lage tarief voor renovatie en herstel van woningen sinds 1 juli is afgeschaft, blijft het btw-tarief voor het huis isoleren op 6%. Berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tonen aan dat deze korting voor een gemiddelde eengezinswoning zo’n honderd euro bespaart bij vloerisolatie en tot vierhonderd euro bij het isoleren van een schuin dak.

Tarief voor arbeid

Dit verlaagde tarief geldt overigens alleen voor de arbeid die verricht wordt bij het huis isoleren, niet op de isolatiematerialen. Daarop geldt nog steeds het normale btw-tarief van 21%. Vóór 1 januari 2014 behoorden de materiaalkosten nog wel onder het tarief van 6% , indien de waarde van de materialen zelf de helft of minder was van de totale kosten van het isoleren.