Huiswindmolen primeur op energiemarkt in Oude Pekela

Zaterdag 12 april wordt in Oude Pekela in winkelcentrum ‘De Helling’ van 10-16 uur een energie en duurzaamheidsmarkt georganiseerd. Een van de revolutionaire noviteiten is een handzame windmolen die op vrijwel ieder dak kan worden gemonteerd. Met een potentiele energieproductie van 300 tot 2500 kilowatt per jaar is dit novum stil, klein en betaalbaar.

Vanaf eind mei wordt deze – door Archimedes in Rotterdam – ontwikkelde windmolen wereldwijd onder de aandacht gebracht door de Groot Installatiegroep uit Lelystad. Maar de organisator van de aanstaande energiemarkt, Coöperatie Pekela Duurzaam heeft nu al de primeur in huis.

Energiezuinige producten op energiemarkt

Met de organisatie van de energie- en duurzaamheid wil de coöperatie het publiek in Pekela en omstreken informeren over de vele duurzame en energiezuinige producten die op de markt verkrijgbaar zijn om daar mee zelf in het eigen huishouden bij te dragen aan de verhoging van leefbaarheid en duurzaamheid in de vorm van energiebesparing en daling van de CO2 (die mede zorgt voor het zogenoemde broeikaseffect). Besparing op energie levert bovendien meteen ook een financiële besparing op. Tevens wordt aangesloten bij de klimaatdoelstelling van de gemeente Pekela, die wil toegroeien naar een energie-neutrale gemeente.

Pekeler Coöperatie

Naast de presentatie van de windmolen tonen vijftien regionale bedrijven en organisaties hun producten. Zo worden aan het publiek gepresenteerd een elektrische auto, een hybride (zowel gas als elektriciteit) HR verwarmingsketel en energiezuinige pellet kachels. Daarnaast is er veel informatie verkrijgbaar over diverse soorten isolatie en zonnepanelen alsmede deskundig advies over het besparen en opwekken van energie in algemene zin, waaronder over het Pekelse project Slim Wonen en het onlangs opgerichte lokale coöperatieve energiebedrijf NLD Energie.
Voor meer actuele info over de markt online zie: www.facebook.com/pekela.duurzaam van de Pekeler Coöperatie.