Je zolder isoleren doe je zo

Warme lucht stijgt naar boven, daarom is het erg belangrijk om je zolder te isoleren. Zonder zolderisolatie gaat namelijk wel dertig procent van de warmte verloren. Dat is natuurlijk zonde, want je betaalt er tenslotte wel voor. Je kan je zolder isoleren aan de binnenkant van je dak, met glaswol of steenwol. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je je zolder moet isoleren met glaswol.

Stappenplan om zelf je zolder te isoleren

Je kan een schuin dak alleen isoleren als het nog niet is voorzien van dampdichte folie. Als je niet weet of dit het geval is, laat je dit eerst controleren. Nodig hiervoor een specialist uit of knip een stukje folie af en neem dit mee naar een bouwmarkt. Dit is belangrijk, omdat je met een dampdichte laag grote kans hebt op condensvorming. Door condens kan je dakconstructie gaan rotten of roesten.

Heb je geen dampdichte folie in je dak? Volg dan de volgende stappen om jouw zolder te isoleren met glaswolrollen.

  • Stap 1. Meet hoeveel materiaal je nodig hebt
  • Om de afmetingen van je materiaal te bepalen, bereken je het aantal vierkante meters dat je wilt isoleren op. Je zult een deel van het materiaal gaan verliezen doordat je het zelf op maat snijdt. Ga hier uit van ongeveer tien procent. Om te bepalen hoe groot je de isolatie moet snijden, meet je de afstand tussen de balken van de constructie. Tel hier ongeveer twee centimeter bij op.

  • Stap 2. Snij het isolatiemateriaal op maat
  • Let op, de vezels in het isolatiemateriaal irriteren de huid. Gebruik daarom een mondkapje, veiligheidsbril en werkhandschoenen. De isolatie kan je gemakkelijk met een mes op maat snijden. Het is handig om dit pas op zolder te doen, als daar de ruimte voor is. Hierdoor vermijd je dat de vezels veel worden verspreid.

  • Stap 3. Breng het isolatiemateriaal aan
  • Als je de isolatie op maat hebt gesneden breng je dit aan tussen de balken met de foliezijde naar jou toe gericht. Doordat je het materiaal iets groter hebt gesneden, klemt het zelf tussen de balken. De naden plak je af met isolerende tape.

  • Stap 4. Werk de isolatie af
  • Om de klus af te maken bedek je het isolatiemateriaal met gipsplaten. Hiervoor breng je eerst een houten regelwerk aan, waar je de platen op vastschroeft. Het isolatiemateriaal dat je over hebt, bewaar je in een afgesloten plastic zak.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op

Loop je ergens tegenaan of wil je liever dat een specialist je zolder voor je isoleert? Neem dan contact op met onze vakmannen. Wij stellen geheel vrijblijvend een offerte voor je op, zodat je precies ziet waar je aan toe bent.