Leer je kinderen bewust met energie omgaan!

Elke ouder kent de ergernis. Kinderen die het licht in de wc aan laten, de radio op de slaapkamer laten spelen als ze weg zijn en de kachel vol open met een open raam. Het zou zoveel schelen als de kinderen zich wat zuiniger zouden opstellen. Want besparen op energie kan alleen met hun medewerking. Maar hoe krijg je de kinderen mee in je gevecht tegen een hoge energierekening?

Voor kinderen is energie een gegeven, net als school en eten. Ze denken er niet bij na. Net zoals ze nog weinig besef van geld hebben. Besparen op de uitgave door zuiniger met energie om te gaat staat dus veel te ver van hun leefwereld. Daarom moet je zorgen dat het onderdeel van hun leefwereld wordt. Maar er zijn 4 methodes om je kind bewust te maken.

3 stappen naar energiebewuste kinderen

1. Geef ze extra zakgeld

Dit klinkt raar, maar het werkt goed. Ga de eerste dag van een maand met je kinderen zitten en laat ze de energierekening zien. Vertel ze dat wanneer ze zuinig met energie zijn een deel krijgen van elke euro die de volgende factuur lager is. Zo kunnen ze verdienen aan besparen. Deze methode slaat twee vliegen in één klap. Uw kinderen krijgen begrip van geld en energieverbruik.

2. Visualiseer de kosten

Om kinderen iets te laten begrijpen moet je naar hun belevingswereld. Zeg dat ze na een jaar een mobieltje zouden kunnen kopen van bespaard geld als de computer niet de hele nacht aanstond.
Of: de was ophangen is meer Facebooken: je wasgoed aan de lijn hangen in plaats van in de droger stoppen, scheelt je per maand wel 7,50 euro. Dat is op jaarbasis maar liefst 90 euro! Daar kun je bij de meeste providers aardig wat MB’s voor je prepaid abonnement mee kopen!

3. Daag je kinderen uit

Je kan alleen besparen op energie als iedereen in een huis daar aan meewerkt. Maak er daarom een strijd tegen de leverancier van. Overleg over hoe je nog meer kan besparen en bedenkt samen redenen waarom zuinig zijn met energie goed is. Bied aan je kind te helpen met een spreekbeurt over energie. Stimuleer de zoektocht naar meer informatie. Maak er een samenspel van.