Lichtmasten op zonnecellen voor gemeente Hardenberg

In de Overijsselse gemeente Hardenberg worden binnenkort lantaarnpalen geplaatst die werken op basis van zonne-energie. Het interessante aan de nieuwe lichtmasten is dat ze ook goed functioneren in omstandigheden met weinig daglicht zoals in de winter en bij laaghangende zon.

De zonnecellen zijn verwerkt in de mast waardoor een ergonomisch design zonder groot plat vlak mogelijk is. De lichtmasten worden geleverd door een Oostenrijks bedrijf genaamd Photinus.

Effectief bij laaghangende zon

De zonnecellen zijn geïntegreerd in langwerpige dozen boven op de lichtmasten. Daardoor heeft het ontwerp iets weg van luidsprekers op palen. De aanwezigheid van zonnecellen op de vier zijden van het rechthoekige ontwerp zorgen ervoor dat er ook voldoende lichtopbrengst is bij laaghangende zon.

Gebrek aan stroomkabels

De lichtmasten op zonnecellen zullen op drie plekken in Hardenberg geplaatst worden. Er komt een lichtmast te staan bij een kruispunt dat avonds onvoldoende verlicht is, er komt er een te staan bij een park in de nabijheid van het nieuwe Hardenbergse gemeentehuis, en er komt een lichtmast bij een begraafplaats buiten de bebouwde kom.

Op alle drie locaties was behoefte aan een lichtbron maar ontbraken stroomkabels in de grond. Met de keuze voor lantaarnpalen op zonne-energie is een passende oplossing gevonden. Het bedrijf Mijn Energiefabriek zal de masten plaatsen.