Moet ik waterleidingen isoleren?

De meeste mensen hoor je praten over het isoleren van een woning. Door het isoleren van de wanden, vloeren en daken proberen ze het warmteverlies te verminderen en energie te besparen. Een goed initiatief. Echter vergeten veel mensen dat er ook warmte verloren gaat bij de waterleidingen.

En dat is een gemiste kans! Het isoleren van een huis zonder de waterleidingen isoleren is als het eten van een chocoladetaart zonder chocolade. Met deze vergelijking kwam de Loodgieter uit Den Bosch. Ik moest er zelf wel om lachen, omdat er toch wel een kern van waarheid in zit. Maar hoe zit dat nou precies? Wij zochten het voor je uit!

Warmteverlies door waterleidingen

Door de stroming van warm water in de waterleidingen wordt je huis verwarmt. De leidingen zijn stevig en kunnen jaren mee. Waar de meeste fabrikanten geen rekening mee hebben gehouden, is het materiaal van de waterleidingen. Deze laat namelijk gemakkelijk warmte door, waardoor de energierekening alsnog hoog uitvalt.

Uiteindelijk laat je je huis isoleren om geld te besparen én een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Maar wanneer je je waterleidingen niet laat isoleren, gebeurt dat dus niet optimaal.

Het isoleren van de waterleidingen

Het isoleren van de waterleidingen is makkelijker dan het lijkt. Aller eerst zou je een keuze moeten maken voor het isolatiemateriaal. Hier zouden we een artikel aan kunnen toewijden, dus laten we de verschillende isolatiematerialen vandaag even buiten beschouwing. Aangezien elke situatie verschillend is, kun je het beste advies inwinnen bij een loodgieter.

Vervolgens breng je het isolatiemateriaal aan op de waterleidingen. Het is belangrijk dat je voor de isolatie goed controleert of de leidingen in goede staat zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de kans op een lekkage groter, wat de isolatie niet ten goede zal komen. In principe is de klus vaak niet zo heel moeilijk, maar aan de andere kant moet je het ook zeker niet onderschatten.

Er zijn namelijk een aantal punten die moeilijk te bereiken zijn. Middels het juiste gereedschap kun je deze plekken makkelijker bereiken. Wij raden je dus aan om dit gereedschap te regelen of om contact op te nemen met een loodgietersbedrijf. Deze beschikt niet alleen over het juiste gereedschap, maar ook over de juist kennis en expertise.

Tot slot

De conclusie is dat je met een geïsoleerde waterleiding optimaal gebruik maakt van de voordelen van een geïsoleerd huis. Hierdoor bespaar je een hoop energiekosten!