Onderzoek toont aan dat spouwmuurisolatie het meest rendabel is.

Wist u dat een spouwmuurisolatie van ongeveer 750,- euro in totaal wel een besparing kan opleveren van 5.000,- op je energiekosten? Hierdoor is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie gemiddeld twee tot vier jaar. Dit maakt spouwmuurisolatie wel drie keer voordeliger dan zonnepanelen. Deze gegevens maakt Natuur & Milieu vandaag bekend bij de start van haar grote isolatieactie voor spouwmuren, onderdeel van de Slimwoner-campagne.

Olof van der Gaag van Natuur & Milieu is er helder over. Er moet meer geïsoleerd worden en isolatie zou minstens zo populair moeten zijn als zonnepanelen. “Zonnepanelen zijn al een prima investering om je energiekosten omlaag te brengen. Niet voor niks zijn zonnepanelen nu zo populair. Isolatie is financieel nog een stuk aantrekkelijker en verdient ook grote populariteit. De investering is fors lager en verdien je drie keer zo snel terug. Daarmee is isoleren extra aantrekkelijk voor mensen met een kleine portemonnee en verbetert het nog sneller je koopkracht.’

Een simpele voorbeeldsom

  • Gemiddeld kost spouwmuurisolatie €750
  • De jaarlijkse besparing is ruim €200 per jaar
  • Na twintig jaar loopt die beapring op tot 20×200= €5000
  • Hierbij is rekening gehouden met een stijging van de energiekosten met 2% per jaar
  • Dat is na twintig jaar al 5.000 euro (uitgaande van een jaarlijkse stijging van de gasprijs met 2%)

Voordeel isolatie nog onbekend

Er is een groot gebrek aan kennis bij de Nederlanders ober de besparingen en kosten van isolatie. 44% weet niet hoe snel een investering terugverdiend kan worden en 40% denkt zelfs ten onrechte dat het langer dan vier jaar duurt. Ongeveer 10% weet precies hoe het zit met de investering en terugverdientijd.

Meer isolatie

Door actief mensen voor te lichten over de financieel aantrekkelijke kant van isolatie zal er vanzelf meer geïsoleerd worden. De enige drempel daarvoor is de investeringskosten. Maar als huizenbezitters beseffen dat het gegarandeerd terugverdient wordt en het zelfs meer ruimte in de portemonnee oplevert zal er vanzelf een dag komen dat heel Nederland geïsoleerd is.