Isolatie plat dak – buitenkant
bespaar op je energierekening
Voorwaarden voor uitvoering plat dak isolatie
Er zijn twee soorten plat dak isolatie. Isolatie aan de buitenkant komt het meest voor en wordt ook wel isolatie van het warme dak of de omgekeerde-dak methode genoemd. Er is een goede reden dat dakisolatie aan de buitenkant vaak de voorkeur krijgt boven isolatie aan de binnenkant. Er kunnen namelijk veel complicaties ontstaan bij isolatie van een plat dak aan de binnenzijde.
Voorwaarden voor uitvoering plat dak isolatie
Wil je je dak aan de buitenkant laten isoleren, dan moet je met meerdere dingen rekening houden.
1. Wanneer je je dak aan de buitenkant laat isoleren, dan wordt je woning hoger. Dat vindt niet iedere gemeente zondermeer goed. Wellicht moet je hier dus een vergunning voor aanvragen. Een vergunningsaanvraag is vaak tijdrovend, dus begin hier tijdig mee. Bekijk ook het bestemmingsplan, hierin staat vaak omschreven wat de maximale verbouwingshoogte is.
2. Je platte dak kan alleen van de buitenkant geïsoleerd worden als het dak in zeer goede staat is. Laat hiervoor een dak inspectie doen of neem zelf een kijkje. Kijk kritisch naar het dak en zoek scheurtjes, slijtage en bobbeltjes.
3. Bekijk ook goed of je platte dak enigszins schuin ligt (onder afschot) richting de hemelwaterafvoer. Dit is erg belangrijk om vochtproblemen of erger, instortingsgevaar door gewichtstoename bij regen en sneeuw, te voorkomen.
4. Woon je in een tussenwoning, of is je woning onderdeel van een twee-onder-een-kap, dan zal je je buren moeten overtuigen om mee te doen met de isolatie. Dit is met name nodig als jullie daken ook verbonden zijn, om hoogteverschillen te voorkomen.
5. Het gewicht van dakisolatie kan behoorlijk zijn. Wees er daarom zeker van of je dak dit gewicht kan dragen. Controleer goed of je constructie stevig genoeg is; je kunt hiervoor ook een specialist inschakelen.
Hoelang duurt plat dak isolatie?
Hoelang het duurt om je platte dak te isoleren hangt af van meerdere factoren. Maar doorgaans duurt het niet langer dan twee tot vier dagen.
Isolatie van jouw woonruimte
Isolatie kent verschillende vormen. Welke variant wij aanbrengen in jouw woning hangt niet alleen af van jouw woonsituatie, maar ook van je wensen en het beschikbare budget. Zo heb je bij ons de keuze uit de volgende soorten isolatie:
Vloerisolatie
Nog niet verhuisd naar je nieuwe woning? Dan is dit een uitstekend moment voor vloerisolatie. Afhankelijk van de soort vloer brengen wij een laag purschuim aan voor optimale dichting van alle naden en kieren. Maar de vloer laten bedekken met isolatieplaten van stevig EPS is ook een optie. Heb je een houten vloer? Dan bevestigen wij deze platen tussen de balken aan de onderkant van de vloer. Vocht voorkomen wij met een laag dampremmende folie.
Spouwmuurisolatie
Door middel van isolatiematerialen als glaswol of EPS stoppen wij de bewegende lucht in de spouw. Zo krijgen vocht en tocht geen kans en is er altijd een aangename temperatuur binnen. Kijk naar het bouwjaar van jouw woning of spouwmuurisolatie mogelijk is. Een woning met een bouwjaar voor 1920 heeft geen spouw. Laat woningen na dit bouwjaar altijd nakijken op de kwaliteit van de spouwmuurisolatie, de kans is aanwezig dat er alleen basisolatie is aangebracht.
Gevelisolatie
Gevelisolatie is een alternatief wanneer spouwmuurisolatie geen optie is. Wij bevestigen isolerend materiaal aan jouw gevel en werken dit netjes af. Houd er rekening mee dat je in dit geval wel eerst contact opneemt met jouw gemeente voor een vergunning. Een gevel heeft naast een buitenkant ook een binnenzijde. Wanneer isolatie aan de buitenkant geen optie is voor jou, bevestigen wij een voorzetwand aan de draagmuur en vullen deze op met materialen als glaswol.
Dakisolatie
De meeste warmte verdwijnt via je dak, houd daarom deze warmte vast met dakisolatie. Wij brengen dit aan op zowel platte daken als een hellend dak. Bij een plat dak is dakisolatie aan de binnen- en buitenkant mogelijk. Kies je voor dakisolatie aan de buitenkant? Kijk dan altijd goed of hier geen scheuren en beschadigingen te vinden zijn om vochtproblemen te voorkomen. Heb je toch wat schade op je dak? Dan helpen wij je verder dit eerst te herstellen.
Meer weten?
Wil je graag meer weten over de verschillende soorten isolatie, onze werkwijze of wil je graag gelijk een afspraak maken met een van onze specialisten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier. Wij informeren je bijvoorbeeld graag over onze scherpe tarieven. Vergelijk de verschillende offertes en bespaar zo minstens 30% op isolatie van jouw woning. Op deze manier wordt het wel een hele slimme investering!