Presentatie van geluidsarme stadswindmolen in Rotterdam

Deze week is een nieuwe mini-windmolen voor in de bebouwde kom gepresenteerd. Het gaat om een model genaamd Liam F1 Urban Wind Turbine waar het ontwikkelingsbedrijf Archimedes volgens eigen zeggen 11 jaar aan gewerkt heeft.

Omwonenden geen overlast

De nieuwe stadswindmolen is gebaseerd op het ontwerp van een schelp en heeft een diameter van slechts 1,5 meter. De molen weegt 55 kg en is maar 1,75 meter hoog. De compacte vorm en het beperkte gewicht maken deze windmolen geschikt om te monteren op daken van huizen en bedrijven. Bijkomend voordeel voor de omwonenden is de beperkte geluidsproductie. Volgens de maker is de stadswindmolen nagenoeg geruisloos.

Cijfers terugverdienmodel niet onomstreden

Volgens de fabrikant levert de windturbine een vermogen van 300 tot 2500 kilowatt per uur. De Liam F1 Urban Wind Turbine is vanaf 1 juli aanstaande leverbaar en gaat ongeveer 4000 euro kosten exclusief btw. De windmolen is in diverse kleuren leverbaar. Op basis van deze cijfers stelt de maker dat de terugverdientijd ligt tussen de 8 en de 15 jaar.
Deze cijfers zijn niet onomstreden. Hoogleraar Windenergie Gerard van Bussel van de TU Delft uitte in het Radio-1 Journaal zijn twijfel over de terugverdientijd. “Dat geloof ik niet zo erg. Bij dat soort getallen moet je denken aan een boorplatform op de Noordzee.”

Toekomstmodel nog kleiner

Volgens de hoogleraar is het heel lastig om kleine windmolens rendabel te krijgen omdat kleine windmolens nou eenmaal weinig wind vangen. Daardoor loopt de terugverdientijd enorm op. De trend is daarom juist naar steeds grotere windmolens. Blijkbaar tegen de trend in is de ontwikkelaar van de Liam F1 Urban Wind Turbine momenteel bezig met een stadswindmolen die nog kleiner moet worden.