Spouwmuurisolatie meest populair in 2014

Al lange tijd is spouwmuurisolatie de meest toegepaste vorm van isolatie voor individuele woningeigenaren. Deze trend is ook in 2014 weer waarneembaar. Net als in vorige jaren kiest ruim een derde van de woningeigenaren die overgaan tot het isoleren van hun huis voor spouwmuurisolatie, aldus onderzoek in 2013 van onafhankelijke vergelijkingswebsite Isolatie-weetjes op basis van offerte-aanvragen. De isolatie van kruipruimten en dakisolatie bleken overigens ook populair met elk 18%.

Vulling in spouw gespoten

Spouwmuurisolatie bestaat uit het aanbrengen van isolatiemateriaal vanaf de buitenkant van de woning in de ruimte tussen de twee muren van een woning. Deze ruimte, de spouw, is gemiddeld tussen de 7 tot 9 centimeter breed en komt in een groot aantal woningen in Nederland voor. Een open spouw is meestal een zogenoemde ‘koudebrug’ tussen het koude buiten en het verwarmde binnen; via de spouw komt kou naar binnen en andersom verdwijnt binnenshuis opgewekte warmte via de muren in de buitenlucht. Bij spouwmuurisolatie worden in de buitenmuur kleine openingen geboord, hierdoor wordt het isolatiemateriaal in de spouwruimte gespoten. Deze vulling houdt goed de warmte in huis vast, wat leidt tot meer wooncomfort alsmede energiebesparing.

Keuze uit diverse materialen

Voor spouwmuurisolatie kunnen verschillende materialen worden gebruikt. De meest toegespaste materialen zijn glaswol, steenwol, purschuim en isolatiekorrels. Elk materiaal kent zijn eigen voordelen en specifieke eigenschappen. Steenwol is bijvoorbeeld extra geluidsisolerend, glaswol scoort goed op vochtbestendigheid en purschuim is weer het best ademende materiaal. Voor het antwoord op de vraag welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor uw woning kunt u het beste advies vragen aan een isolatiespecialist. Deze betrekt in het advies tevens de eigenschappen van de spouwmuur. Niet alle woningen zijn namelijk geschikt voor spouwmuurisolatie. Zo kennen vooroorlogse huizen zelfs helemaal geen spouwmuur. Een alternatief is het aanbrengen van isolatie aan de buiten-of binnenzijde van de muren; als het ware de plaatsing van een extra muur die tevens vochtwerend werkt.

Lage kosten en forse besparing

Spouwmuurisolatie is met name zo populair vanwege de relatief lage kosten en de simpele uitvoering van de werkzaamheden in hooguit twee dagen. De gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie is momenteel € 15 per vierkante meter. Tegenover de overzichtelijke kostenpost staat meteen een forse besparing op de verwarmingskosten waardoor deze investering al in minder dan vijf jaar kan worden terugverdiend. Bovendien bieden veel gemeentes lokale of regionale subsidieregelingen voor isolatieverbeteringen van woonhuizen. Zeker de moeite waard om hier vooraf naar te informeren.