Studenten Delft willen woning energieneutraal maken

Prêt-à-Loger, dat is de naam van een project dat studenten van de TU Delft zijn begonnen. Het project heeft als doen om bestaande woningen energieneutraal te maken. Het project zag officieel op 6 februari het levenslicht en gaat strijden in de Solar Decathlon 2014. Een evenement in Versailles dat de beste innovatieve partijen ter wereld samenbrengt en uitdaagt.

Rijtjeshuizen eerst

De studenten richten zich op rijtjeshuizen waarvan er in Nederland zo ontzettend veel zijn, maar die qua bouw geen indrukwekkend moyenne hebben op het gebied van energiebesparing. De insteek is om deze woningen een compleet nieuwe buitenkant te geven. Aan het noorden een optimale isolatie en aan het zuiden een kasconstructie. Met behulp van zonnepanelen wordt de woning dan voorzien van elektriciteit en een luchtwarmtepomp staat in contact met een koelelement achter de zonnepanelen. ‘Dit heeft een dubbel effect’, aldus participerend student Tim Jonathan. ‘De zonnecellen behouden hun hoge efficiëntie als ze worden gekoeld en het levert warmte op om de woning te verwarmen.’

Het project is geslaagd als de woning over een heel jaar genomen ‘nul op de meter’ heeft. ‘Het ene moment heb je elektriciteit over en het andere moment heb je meer nodig. Dat bufferen we op het net’, vertelt Jonathan.

Overheid werkt mee!

Het Innovatieprogramma de Energiesprong van het ministerie van Binnenlandse Zaken steunt het project van de studenten. Maar uitgangspunt van Het Innovatieprogramma de Energiesprong is dat de maandlasten van bewoners bij wie de renovatie wordt toegepast niet omhoog gaan. De investering moet zodoende gecompenseerd worden door besparing op de energierekening.
De studenten van de TU Delft zullen na de wedstrijd in Versailles niet stoppen met het project. Er zijn al woningcorporaties die staan te popelen om met de resultaten van het project aan de slag te gaan.