Utrecht helpt bewoners met energiebesparing

De gemeente Utrecht wil graag dat haar inwoners meer aan energiebesparing doen. Een manier om dat te bewerkstelligen is door bewoners te laten zien waar de warmte verloren gaat. Daarom ontvangt ongeveer een derde van de inwoners van Utrecht in maart en februari 2014 een warmtescan van hun woning.

Scan-auto rijdt door 5 wijken

De scan die de gemeente Utrecht laat maken geeft een beeld van de slecht geïsoleerde plekken van een woning. Bewoners kunnen dat op de scan zien en zien dus ook gelijk waar ze geld kunnen besparen als ze het laten isoleren. De scans worden gemaakt met een scan-auto, die door Utrecht rijdt en tegelijkertijd een infrarood scan maakt die zichtbaar maakt waar de warmte verloren gaat. De eerste wijken die aan de beurt zijn, zijn Oog en Al, Welgelegen, Halve Maan, Vleuten en De Meern.

Bijeenkomst met energieambassadeurs

De warmtescan is niet alles wat de gemeente doet om de bewoners te stimuleren om hun huis te laten isoleren. De scan die de inwoners op de deurmat krijgen komt samen met een uitnodiging voor een energiebijeenkomst in hun wijk. Op deze bijeenkomst krijgen ze desgewenst een persoonlijke toelichting op de scan. Naast de scan zal er ook een energieambassadeur zijn die tips en advies geeft. De energieambassadeurs zijn wijkbewoners die zich betrokken voelen bij energiebesparing en die graag kijken naar mogelijke maatregelen die de bewoners kunnen nemen, al dan niet gezamenlijk.

Utrechtse energiebesparing programma

De bedoeling van de gemeente is om huizenbezitters hun huis te laten isoleren en huurders te stimuleren om hun verhuurder aan te zetten tot isolatiemaatregelen. De gemeente biedt hiervoor ook leningen aan met een lag rente om investeringen mogelijk te maken. Het uiteindelijke en overkoepelende doel van de gemeente Utrecht is om de stad in 2030 klimaatneutraal te maken. Hiervoor is het Utrechtse energie programma opgericht.