Zeewier als isolatiemateriaal

Zeewier begint tegenwoordig steeds populairder te worden als isolatiemateriaal. Omdat er steeds meer gekeken wordt naar duurzame materialen om ook de natuur minder te belasten, is ook o.a. zeewier geprobeerd als isolatiemateriaal. En wat bleek? Het blijkt een goede kandidaat. In dit artikel leest u de meerwaarde van zeewier als isolatiemateriaal.

Isolatiewaarde even hoog als wol

Zeewier kan zonder moeite in de zee gekweekt worden en is bijna altijd wel voor handen. Ook heeft het een negatieve afdruk. Dit houdt in dat het CO2 opneemt en op deze manier de lucht reinigt. De isolatiewaarde is ongeveer even hoog als die van minerale wol en het is brandveilig.

Vroeger werd zeewier al gebruikt

Zeewier is geen nieuw type isolatiemateriaal. Het werd vroeger namelijk al gebruikt in monumentale panden. Zo’n 150 jaar geleden begon het noorden van Nederland al met het gebruiken van het materiaal, de zeewier spoelde namelijk in grote getale aan vanuit de Noordzee. De mensen probeerden het toen uit als isolatiemateriaal en het bleek boven verwachting goed te werken. Tegenwoordig probeert men het weer uit, en ook nu is het nog geliefd.

Pluspunten

De pluspunten van dit isolatiemateriaal is dat het ten eerste niet stinkt, ook al zou je dat wellicht wel verwachten. Ten tweede weert het muizen en ander ongedierte, dit komt waarschijnlijk door het zout dat in de plantjes zit. Ook is het een hernieuwbare grondstof. Het kan altijd en overal gekweekt worden, zolang er maar een zee aanwezig is. De zee bedekt 70% van de wereld dus dit is geen enkel probleem. Ook kan het gratis zijn wanneer je het zelf raapt van de stranden aan de Noordzee.

Scandinavië

Het wordt al veelvuldig in Scandinavië gebruikt als isolatiemateriaal. Daar is het zeer populair. Er wordt daar gebruik gemaakt van zeewier in de spouw en in de bekleding van het plafond. Ook wordt er buitenisolatie gemaakt van plantjes in visnetten. Volop mogelijkheden dus om zeewier als isolatiemateriaal te gaan gebruiken.